Petanque spelen op de Alffarhoeve

Het wordt een zomer met ballen!

In een heerlijk zonnetje onder de treurwilg met de diertjes op de achtergrond.

Een flesje wijn bij de hand.

Lekkere hapjes, een baguette met kaas, olijfjes, wortels en wat komkommer.

Bijpraten over de kleine dingen van het leven of je zegje doen over de wereldpolitiek. Dit is de esentie van geluk.

Dit is ook de essentie van het petanquespel. Elkaar ontmoeten in een zomerse sfeer.



De spelregels

Er mogen maximaal 12 boules in het spel worden gebruikt.

Bij 4 personen (2 tegen 2) elk 3 boules.

Elke deelnemer staat, tijdens het werpen, op dezelfde plaats (in de cirkel) als de persoon die het butje (houten balletje) heeft geworpen.


Het butje of de but wordt tussen de 6 en 10 meter weggeworpen en dient min. 0,5m van een obstakel te liggen. Vervolgens wordt ook de eerste boule geworpen en wel zo dicht mogelijk bij de but. Nu werpt de tegenstander een boule met het doel, dichter bij het butje te komen; lukt dit niet dan werpt hij/zij net zolang door tot dit wel gelukt is; ook de medespelers gaan door met werpen totdat er een boule dichter bij het butje ligt.


Het aantal behaalde punten is 1. In de denkbeeldige cirkel is goed te zien dat er van de “rode” groep 1 boule bij het butje ligt, vervolgens ligt van de “blauwe” groep een boule het dichtst bij.





Is dit gelukt, dan speelt de tegenstander weer totdat er een van hun boules weer dichter bij de but ligt.

Dit gaat zolang door tot alle boules gespeeld zijn.

Werp je per ongeluk tegen een boule van de tegenstander waardoor deze dichter bij het butje komt, dan geldt dit als hadden zij deze boule zelf geworpen.


Je mag ook een boule van de tegenstander expres wegschieten waardoor je zelf het dichtst bij de but komt te liggen, je tegenstander is dan weer aan de beurt.

Heeft je tegenstander geen boules meer, dan mag de groep die nog wel boules heeft werpen totdat ze allemaal gespeeld zijn.

Het wegschieten van de boules van de tegenstander is altijd toegestaan, ook wegschieten van het butje is toegestaan.


Gebeurt dit per ongeluk tijdens het spel en het butje komt dan ook nog eens bij je tegenstander terecht dan heb jij pech en je tegenstander heeft geluk gehad.



Nadat alle boules geworpen zijn, moet er natuurlijk worden geteld zodat er achteraf ook een winnende groep is.

Het butje is het uitgangspunt, de boule die het dichtst bij het butje ligt telt voor 1 punt.

Als iedereen het hiermee eens is, pak je deze boule weg. Kijk welke boule er nu het dichtst bij het butje ligt.

Is deze van de tegenstander dan stopt de telling en heb je 1 punt. Is deze boule van dezelfde groep, dan telt ook deze weer voor 1 punt en heb je er dus 2. Ga net zolang door totdat er een boule van de tegenstander het dichtst bij het butje ligt, de telling stopt dan.


Liggen er twee boules (van elke groep 1) exact gelijk, dan tellen deze niet mee in de punten telling, hierdoor stopt ook de telling. Het kan dus dat er niemand punten heeft. Er is dus iedere keer ook maar één groep die punten verzamelt. De groep die de punten verzameld heeft, mag de volgende ronde beginnen, het butje uitwerpen en tevens de eerste boule plaatsen.

Had er geen van beiden een punt dan werpt de groep die voorheen de uitworp had opnieuw.


Het voorgaande herhaalt zich net zolang totdat er een groep 13 punten heeft verzameld en daarmee de winnaar van de gespeelde partij is. Op het moment dat er 13 punten zijn behaald, mogen de boules die je over hebt niet meer worden gespeeld, de partij is afgelopen.


Als je een revanche speelt met dezelfde tegenstander dan mag de winnaar als eerste het butje en de eerste boule uitwerpen in de nieuwe partij.


Heel veel plezier!